Wil jij weten hoe je de mooiste foto’s maakt van je eten? In dit artikel geef ik je 5 do’s en don’ts van food fotografie om meteen mee aan de slag te gaan. Uiteraard geef ik je ook de beste (en slechtste) voorbeelden. Ik zeg er meteen even bij; deze tips voor het fotograferen van eten zijn als je dit thuis gaat doen. In een restaurant heb je namelijk vaak geen invloed op verschillende punten.
De 5 do’s van food fotografie
Laten we beginnen met de do’s, dus de dingen die je het beste wél kunt doen om tot het mooiste resultaat te komen. Want uiteindelijk is dat wat we willen toch? Mooie foto’s van het eten waardoor je publiek (of vrienden/familie/jijzelf) meteen watertandend naar zijn/haar scherm zit te kijken. Foto’s waardoor je zin hebt om het te proeven.
Do 1; Zorg voor het beste licht
Je hebt een heerlijk gerecht op een mooi opgemaakt bord. Maar als je niet het juiste licht hebt zie je hier eigenlijk vrij weinig van. Fel zonlicht of donkere schaduw; dat wil je eigenlijk beide niet. Kies als het mogelijk is voor een grote raampartij, waar je vlakbij kunt gaan staan. Kijk eens goed om je heen om de meest mooie plek uit te kiezen.
Do 2; Kies de beste hoek
Probeer verschillende hoeken en kies dan de hoek waarbij jouw gerecht het beste uitkomt. De 3 meest voorkomende hoeken voor eten zijn:
- bovenaf; zoals een flatlay.
- schuin van voren; alsof je aan tafel zit en zo aan kunt vallen.
- recht van voren; dit is bijvoorbeeld bij hoge taarten erg mooi.
Deze foto’s maakte ik voor een opdracht van PRINCESS en laten verschillende hoeken zien;
Do 3; Kies de juiste achtergrond
Dit punt is eigenlijk net zo belangrijk als het gerecht zelf; de achtergrond. Deze kan je gerecht echt maken of breken. Ga dus op zoek naar de juiste achtergrond, waar matcht deze het mooiste met je gerecht?
Wil je een drukke of juist rustige achtergrond? Ga je voor een effen of houtlook? Licht of donker? De mogelijkheden zijn ontelbaar. Uiteindelijk heb je ook vaak je eigen favorieten. Door bijvoorbeeld altijd met dezelfde achtergronden te fotograferen creëer je een herkenbare stijl.
Op onderstaande foto’s zie je goed wat een donkere/lichte achtergrond voor verschil maakt. Welke van de twee zou jij kiezen? Ik koos uiteindelijk voor de witte achtergrond omdat het een licht en zomers gerecht is.
Do 4; Ga voor de mooiste sfeer
Ga goed voor jezelf na welke sfeer het beste bij je gerecht past en het gevoel dat je ermee wilt uitdragen. Dat kan warm, koel, licht, herfst, winter, zomer etc/etc zijn.
Als je typische kerstgerechten fotografeert is het wellicht een beetje vreemd als deze een echt zomers gevoel uitstralen door gebruik van onder- en achtergronden, licht en styling.
Do 5; Nabewerking van je foto
Kies ervoor om je foto na te bewerken. Daarmee kun je je foto nóg meer laten spreken en haal je de goede punten alleen maar omhoog.
Persoonlijk gebruik ik altijd Adobe Lightroom. Uiteraard zijn er zoveel meer (gratis) programma’s en apps om je foto mee na te bewerken. Ga op zoek naar je persoonlijke favoriet.
Hieronder zie je het verschil tussen een foto niet/wel bewerken. Deze foto bewerkte ik in Adobe Lightroom.
De 5 don’ts van food fotografie
Er zijn dingen die je gewoon beter niet kunt doen bij food fotografie. Uiteraard zijn er wel altijd uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen: niet doen! De uitzonderingen op de regels? Die geef ik je graag bij elke don’t apart.
Uiteraard is het ook goed (en stiekem ook wel leuk) om juist voorbeelden van food foto’s te laten zien die echt helemaal mislukt zijn! En eerlijk gezegd; dit zijn mijn eigen foto’s. Ja, dat durf ik zomaar… dit zijn namelijk foto’s van jaaaaaren geleden en ik durf wel te zeggen dat ik nu 100x beter ben in het maken van mooie foto’s.
Don’t 1; De flitser
Ben je geen ervaren fotograaf en heb je niet de juiste studioapparatuur? Blijf dan ver uit de buurt van de flitser!
De flitser die je standaard op je camera hebt zitten geeft namelijk echt geen mooi licht en altijd veel te harde schaduwen. Die schaduwen zorgen er vaak voor dat het er wat onsmakelijk uit gaat zien.
Uitzondering: als je studioapparatuur hebt en veel ervaring.
Don’t 2; Filters van een app
De filters van bijvoorbeeld Instagram, ze zorgen er eigenlijk nooit voor dat je eten er echt smakelijker uit gaat zien. Hiermee doel ik dus echt op de filters zoals bijvoorbeeld Clarendon, Amaro etc.
Met het bewerken kun je nog wel eens je foto wat ophalen qua belichting, contrast etc. Maar als je je foto al goed bewerkt hebt met een nabewerkingsprogramma (zoals Adobe Lightroom) dan heb je dit dus niet meer nodig.
Uitzondering: Die kan ik eigenlijk niet echt bedenken. Tenzij je alles in een bepaalde sfeer wil hebben op je Instagram.. maar dan nog, wellicht is het dan tijd om daar vanaf te stappen?
Don’t 3; Dichtbij of veraf
Een foto van super dichtbij of veraf is eigenlijk bij eten nooit echt mooi. Bij beide geldt dat je dan eigenlijk helemaal niet meer ziet wat het gerecht nu eigenlijk is. Daarbij, echt heel erg dichtbij wordt een gerecht er (meestal) ook niet echt smakelijker van.
Uitzondering: Als je een gerecht hebt met veel fijne details en componenten kan ik me voorstellen dat je dit ook wilt laten zien met een foto. Maar zorg dan altijd dat je ook een foto hebt waar het gehele gerecht op staat. Veraf werkt eigenlijk nooit echt als het over 1 gerecht gaat. Wel als je bijvoorbeeld een hele tafel vol met gerechten gaat fotograferen. Maar ook dan zorg je ervoor dat je dichtbij genoeg bent om de gerechten nog te herkennen.
Dit is dus een voorbeeld van te dichtbij. Krijg je geen trek van toch? Deze foto postte ik in 2014 op Instagram.
Don’t 4; Té licht/donker
Zorg dat je foto’s niet zo licht of donker zijn dat bepaalde details wegvallen. In beide gevallen valt structuur weg en daardoor dus een flink stuk beleving van de kijker. Harde lichten of schaduwen in een gerecht maken het ook gewoon echt niet smakelijker.
Uitzondering: als het past bij een sfeer die je neer wilt zetten. Maar ook dan is het nog oppassen geblazen! Probeer dan juist te spelen met de omgeving; zorg dat je gerecht er nog duidelijk op staat.
Don’t 5; More is more
‘Less is more’ of ‘more is more’? Het is echt een persoonlijke keus, maar je foto goed stylen is een kunst! Want als je er teveel omheen “bouwt” neemt dat alles weg van wat juist de held van de foto moet zijn; het gerecht. Als je hier nog niet zo gedreven in bent begin je het beste met bijvoorbeeld linnen servetten, kruiden, houten planken en af en toe een glaasje.
Uitzondering: oefenen, oefenen, oefenen! Oefening baart kunst. Zorg voor de juiste props en maak daarmee je foto tot een geweldig mooi plaatje.
De do’s en don’ts van food fotografie: doe er je voordeel mee!
Nu je alles zo gelezen en bekeken hebt weet je de 5 beste en de 5 slechtste dingen om te doen qua food fotografie. Uiteraard zijn er nog veel meer tips en tricks om rekening mee te houden maar dit is toch wel de basis. Heb je nu nog vragen of mis je iets in het lijstje? Laat hieronder dan een reactie achter!
Daarnaast wil je aanmoedigen om veel te oefenen! En denk je nu, ‘pfieuww dit is toch echt niks voor mij!’ , dan kun je natuurlijk altijd mij inhuren voor food fotografie.
Dit artikel verscheen voor het eerst op (mijn andere website) FoodQuotes op 12-10-2018, alle informatieve artikelen zijn overgezet naar deze website.