In de razendsnelle wereld van online content staat de snelheid van je website centraal. Het delen van mijn simpele, maar impactvolle tip over het verkleinen van afbeeldingen op mijn Instagram leverde enthousiaste reacties op. Daarom wil ik hier deze belangrijke tip ook delen. Waarom zou je eigenlijk de moeite nemen om je afbeeldingen te resizen? Hier zijn mijn belangrijke redenen;

Jouw bezoekers hebben geen geduld

Niets is irritanter dan wachten tot een website eindelijk besluit te laden. Vaak zijn grote afbeeldingen de boosdoeners. Mensen hebben geen zin om te wachten, dus als jouw site te traag is, zijn ze weg.. Want heel eerlijk: zelf kan ik daar ook zo slecht tegen. Zonde dus als het aan de foto’s ligt en je had er iets aan kunnen doen.

Google houdt van snelheid (en van jouw site)

Google is als die vriend die altijd klaarstaat voor je. Als jouw site snel laadt, vindt Google dat geweldig. Het betekent namelijk dat mensen sneller vinden wat ze zoeken. En dat vertaalt zich in een betere vindbaarheid voor jou. Een hele grote reden dus om je afbeeldingen te verkleinen.

Kleiner = goedkoper: Bespaar op hostingkosten

Je hostingruimte is niet oneindig. Als je die ruimte volpropt met megagrote afbeeldingen, kan het zijn dat je meer moet betalen voor extra ruimte. Door te resizen, bespaar je niet alleen ruimte maar uiteindelijk ook geld.

afbeeldingen verkleinen voor je website

TinyPNG/JPG: omdat niemand zin heeft in gedoe

Ik ben geen fan van gedoe, en jij waarschijnlijk ook niet. Gelukkig is er TinyJPG. Het doet al het werk voor je. Upload je afbeelding, laat ‘m comprimeren, downloaden en bam … klaar is kees! Ja zo makkelijk is het echt!

Je kunt op deze website 20 afbeeldingen tegelijkertijd comprimeren van maximaal 5 MB per stuk. Wil je er meer kleiner maken? Refresh de pagina en upload er meer. Hierboven zie je een mooi voorbeeld, de foto’s zijn qua grootte al niet super groot, maar tinyJPG haalt er gemiddeld nog 32% vanaf.

Waarom niet gewoon kleine afbeeldingen gebruiken?

Misschien denk je nu: waarom niet gewoon kleine afbeeldingen gebruiken vanaf het begin? Dat kan, maar soms wil je gewoon de details behouden. Door je afbeeldingen te resizen met behulp van tools zoals TinyJPG behoud je de kwaliteit terwijl je de bestandsgrootte vermindert. Het is als het vinden van de juiste balans tussen snelheid en kwaliteit.

En tip van mij: haal gewoon elke foto even door TinyJPG! Alle beetjes helpen 🙂

Dus, afbeeldingen resizen is niet rocket science, maar het maakt wel een wereld van verschil voor je website. Snellere laadtijden, betere vindbaarheid, het houdt je hostingkosten in toom, en je kunt nog steeds pronken met die prachtige details. Klinkt goed, toch? Dus, hop, aan de slag en geef je website die snelheidsboost die het verdient.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden! Zo kun je het later makkelijk terug lezen en ook anderen inspireren.

Afbeeldingen verkleinen voor je website