Als ondernemer (of blogger) ken je ongetwijfeld het gevoel van een overvolle to-do-lijst en de neiging om bepaalde taken voor je uit te schuiven. Ik doe het ook, het zit denk ik een beetje in onze natuur. Maar wat als ik je vertel dat het bewust kiezen van een uitdagende taak, oftewel een “kikker,” als eerste taak van de dag, de sleutel kan zijn tot een productievere dag?

Ik ben er in de jaren namelijk achter gekomen dat het voor je uit schuiven van taken je echt alleen maar negativiteit brengt. Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker om aan te beginnen. Dus ik zeg: begin er gewoon aan! Elke ochtend (afhankelijke van hoeveel kikkers je hebt uiteraard) kies je 1 taak om te doen. Beginnen is het sleutelwoord.

Waarom een kikker?

  1. Overwinnen van weerstand: Een kikker is die ene taak waar je tegenop ziet, waar weerstand tegen bestaat. Door hiermee te beginnen, confronteer je de moeilijkheden meteen en overwin je de neiging om het uit te stellen.
  2. Energieboost: Het voltooien van een uitdagende taak geeft een gevoel van voldoening en een energieboost. Dit positieve momentum draagt zeker bij aan een productieve dag!

Hoe kies je jouw kikker?

  1. Belangrijkste taak eerst: Identificeer de belangrijkste taak die je bedrijf vooruit zal helpen. Dit kan variëren van het schrijven van een blogpost tot het opzetten van een strategisch plan. Wat het is is voor iedereen anders.
  2. Tijd en concentratie: Kies een taak die wat meer tijd en diepe concentratie vereist. Door deze vroeg op de dag aan te pakken, benut je de periode waarin je geest (meestal dan) het scherpst is.

De Voordelen van het Kikkerprincipe:

  1. Productiviteitswinst: Het afronden van de kikker geeft je een gevoel van prestatie, wat de toon zet voor een dag vol productiviteit.
  2. Stressvermindering: Het vermijden van moeilijke taken kan leiden tot opbouwende stress. Door ze aan te pakken, verminder je die spanning en vergroot je je veerkracht. Sowieso, het geeft je toch een geweldig fijn gevoel als die kikker uit de weg (en uit je hoofd) is!

Praktische Tips voor het Starten met een Kikker:

  1. Planning: Plan de avond ervoor welke taak je als kikker gaat aanpakken. Dit helpt je om de dag georganiseerd te beginnen.
  2. Werk in focusblokken: Door te werken met focusblokken, volgens de 25-5 regel maak je het jezelf nog net iets makkelijker! 25 minuten met focus werken, 5 minuten rust. In het artikel werken in blokken, de 25-5 regel leg ik je precies uit hoe ik dat doe (en waarom).

Dus, begin de dag met een kikker!

Het starten van je dag met een kikker is geen truc, maar een bewuste keuze om moeilijkheden het hoofd te bieden en jezelf een voorsprong te geven in je ondernemersreis. Door regelmatig de kikker-aanpak te omarmen, kun je niet alleen je productiviteit verhogen, maar ook je zelfvertrouwen opbouwen en succesvolle gewoonten ontwikkelen.

Bewaar dit artikel over begin de dag met een kikker op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden! Zo kun je het later makkelijk terug lezen en ook anderen inspireren.

begin de dag met een kikker