Ik dook in de wereld van ChatGPT en besprak dit met meerdere mensen, want ik vind het echt wel fascinerend hoe het werkt. Een vraag die gesteld werd is ‘kun je ChatGPT gebruiken om een recept te schrijven?’. Daar ben ik dus eens even goed ingedoken! En wat denk je? Het zou kunnen! Hieronder zie je hoe het werkt en of ik het aanraad om te gebruiken of niet.

Wat ChatGPT zelf zegt hierover

ChatGPT werkt in een notendop zo: je stelt een vraag en “hij” geeft je antwoord. Ik vroeg dus letterlijk: kun je chatgpt inzetten voor het schrijven van recepten? En dit was wat ik als antwoord kreeg:

‘Ja, als een taalmodel getraind op het genereren van tekst kan ChatGPT ook worden gebruikt voor het schrijven van recepten. Het kan nuttig zijn om het model te gebruiken om ideeën op te doen voor nieuwe recepten, of om een bestaand recept te verfijnen of aan te passen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel ChatGPT in staat is om tekst te genereren die op een recept lijkt, het nog steeds een computerprogramma is en geen menselijke chef-kok. Het is daarom mogelijk dat de gegenereerde tekst enigszins onnauwkeurig kan zijn, of dat het de ervaring en vaardigheden van een menselijke kok niet kan evenaren.

Het is daarom belangrijk om de gegenereerde tekst kritisch te bekijken en eventuele onjuistheden te corrigeren, en om het recept te testen voordat het aan anderen wordt aangeboden. Uiteindelijk is het doel van een recept om anderen te helpen een gerecht te bereiden dat smakelijk en veilig is om te eten, dus zorgvuldigheid en nauwkeurigheid zijn van het grootste belang.’

En dan de proef op de som

Laat ik dan maar meteen de proef op de som nemen en ChatGPT gebruiken om een recept te schrijven. Ik vraag om een recept met kaas, aubergine en gehakt en ja hoor… er komt een recept uitgerold! De bereidingswijze geeft “hij” je ook helemaal, op mijn screenshot zie je maar een stukje. Kijk maar:

ChatGPT gebruiken om een recept te schrijven

Als ik vervolgend vraag om een ander recept komt er een tweede recept uit ChatGPT gerold, uiteraard wel precies met de 3 ingrediënten waarom ik heb gevraagd.

In de basis zou je dus wel kunnen zeggen dat een recept schrijven op deze manier werkt!

Zou ik het aanraden om hiervoor ChatGPT te gebruiken?

Ja en nee, ik denk dat het niet helemaal zwart-wit is.

Nee want: Zoals “hij” zelf al in z’n antwoord gaf: het is en blijft een computerprogramma, dus hij heeft het recept niet zelf getest en gekookt. Het zal een combinatie zijn van bestaande recepten die al online staan. Je weet dus eigenlijk niet zeker of het recept klopt qua ingrediënten, smaken en bereidingswijze. Dat zul je echt nog moeten testen.

Ja want: waar je het wel voor zou kunnen gebruiken is inspiratie voor als je het echt even niet meer weet. Stel je hebt een drietal producten liggen die op moeten maar je weet niet goed wat je er mee kunt maken. Dan kun je ChatGPT vragen om daar een lekker recept mee te maken. Wellicht brengt het je weer op nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan!

Bewaar dit artikel over recept schrijven met ChatGPT op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

chatgpt gebruiken om een recept te schrijven