Het is een vraag die mij onwijs vaak gesteld wordt; een goed recept schrijven, hoe doe je dat? Hoe bedenk je die en welke stappen zet je? In dit artikel vertel ik je wat meer over het schrijven van eigen recepten en ik geef je meteen 11 tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Bedenk jij alle recepten zelf Simone? Waar haal je al die inspiratie vandaan? Hoe weet je nu of smaken perfect bij elkaar kloppen? Hoelang ben je bezig met het schrijven van recepten? Zomaar even een greepje uit de vragen die ik met grote regelmaat krijg over het schrijven/bedenken van recepten, oftewel de receptontwikkeling. Het ding met receptontwikkeling is dat het voor mij een tweede natuur is. Het gaat me makkelijk af en ik bedenk zo een hele rits aan lekkere recepten voor een opdrachtgever of mijn foodblog.

Het begin en de basis is, natuurlijk, dat je wel kunt koken. Dus als je alleen weet hoe je een blik soep moet opwarmen of elke dag noodles eet en verder niks lust… dan is receptontwikkeling wellicht niet helemaal voor je weggelegd. Door ervaring in de keuken en met koken leer je bepaalde technieken, je weet hoe producten smaken en je ontwikkeld daarbij je eigen smaak. Iedereen heeft zo z’n voorkeuren en die leer je alleen te kennen door te maken en te proeven.

Wat is een recept?

Een recept is een gestructureerde set instructies die beschrijft hoe je een bepaald gerecht kunt maken. Een goed geschreven recept kan de lezer helpen om het gerecht nauwkeurig en smakelijk te bereiden. Het kan ook andere belangrijke informatie bevatten, zoals de voedingswaarde, de bereidingstijd, de portiegrootte en de eventuele allergenen of voedselbeperkingen.

Het schrijven van een recept vereist zorgvuldige planning, organisatie en duidelijkheid. Het moet gemakkelijk te begrijpen zijn voor de lezer en moet alle noodzakelijke informatie bevatten om het gerecht succesvol te bereiden.

Het is belangrijk om te onthouden dat er verschillende stijlen zijn om een recept te schrijven, afhankelijk van het doel en de doelgroep. Een recept voor een professionele chef-kok zal waarschijnlijk anders worden geschreven dan een recept voor een beginnende kok.

In het algemeen zijn er echter bepaalde elementen die een recept moet bevatten, zoals een lijst van de benodigde ingrediënten, de hoeveelheden van elk ingrediënt, een beschrijving van de bereidingswijze en eventuele extra informatie of tips om het gerecht te perfectioneren.

Een goed recept schrijven? 11 tips!

1. Koken

De eerste stap is toch echt koken, maar dan wel koken zonder receptontwikkeling. Doe ervaring op in de keuken, maak lekkere maaltijden en experimenteer. Maak fouten en onthoud waar het mis ging zodat je het de volgende keer in 1 keer goed doet.

2. Proeven

Proeven, proeven, proeven. Proef zoveel mogelijk van alle ingrediënten. Eet rauw wat je ook rauw kunt eten, proef het verschil tussen verschillende ingrediënten en leer de structuren kennen. Is iets bitter als je het langer kookt? Is iets juist lekker als het alleen maar geblancheerd wordt? Smaakt het nóg lekkerder als je het in de oven roostert? Dat soort dingen.

3. Inspiratie

Doe inspiratie op op zoveel mogelijk verschillende plekken. Restaurants, tv, tijdschriften, kookboeken en internet. Niet om te kopiëren, maar om er van te leren! Sommige combinaties zijn niet voor niks klassiek, sommige combinaties hebben ook een reden dat ze nooit gemaakt worden. Door veel inspiratie op te doen krijg je ook veel ideeën! Begin eens met het geven van je eigen twist aan een bestaand recept.

4. Thema

Bedenk binnen welk thema je recept moet passen. Dat kan uiteraard vanalles zijn zoals; kerst, Pasen, feestelijk of wellicht een makkelijke maaltijd.

5. Tijdstip

Tijdstip en thema gaat eigenlijk wel hand in hand. Voor welk tijdstip is het recept? Is het ontbijt, lunch, diner of wellicht een snack of tussendoortje?

6. Dieet

Is er een dieet waarmee je rekening moet of wilt houden? Dan moet je hier op voorhand al rekening mee houden voordat je aan het recept begint.

7. De basis

Wat wil je dat de basis is van je recept? Ik ga vaak uit van een bepaalde soort groente, vlees of kaas. Dat is het uitgangspunt en vanuit daar kun je verder gaan bouwen.

8. Vul de basis aan

Als je je basis hebt kun je gaan bedenken welke ingrediënten je er verder graag nog in zou gaan gebruiken. Welke groenten, vlees, kaas etc past er perfect bij en complimenteert de basis? Probeer voor de basis en de aanvulling ook altijd rekening te houden met het seizoen en kleur.

9. Smaakmakers

De smaakmakers, die maken elk recept weer compleet anders. Wordt het met bijvoorbeeld kaneel, steranijs, kerrie of ras el hanout? Probeer te bedenken welke smaakmakers goed bij het thema passen waarbinnen je wilt gaan koken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de smaakmakers passen bij de ingrediënten (terug naar stap 1 en 2).

10. De combinatie

Klopt de combinatie van alle ingrediënten samen? Heb je zoet, zout, bitter, zuur, umami; allemaal of een bepaalde combinatie? Het is namelijk echt onwijs belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen alle smaken. Dát maakt je gerecht echt helemaal top.

11. Schrijven

Het allerlaatste: schrijf je recept op! Want al je wilt dat andere mensen het ook kunnen maken dan is dat toch wel essentieel. Persoonlijk kies ik er altijd voor om voordat ik ga koken het recept in grote lijnen op te schrijven samen met de ingrediëntenlijst. De ingrediënten hebben dan vaak nog niet allemaal een hoeveelheid, maar zo weet ik wel al met welke smaken ik wil gaan werken.
Vervolgens ga ik koken en heb ik altijd het recept erbij, of in ieder geval het lijstje met de ingrediënten. Tijdens het koken kan ik dan aanpassen/opschrijven wat ik precies gebruik en hoeveel.

En nu, aan de slag met het recept schrijven!

Zo, ik heb je in dit artikel een flink aantal tips gegeven over recept schrijven. Nu weet je waar je op moet letten en waarmee je rekening moet houden. Maar het belangrijkste is toch wel echt; heb er plezier in! Koken en bakken moet je met plezier en liefde doen, want zonder liefde/plezier als ingrediënt wordt het maar een saaie bedoeling!

Bewaar dit artikel over recept schrijven op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

recepten schrijven

Dit artikel verscheen voor het eerst op (mijn andere website) FoodQuotes op 14-11-2018, alle informatieve artikelen zijn overgezet naar deze website.