Om je eten smakelijk op de foto te zetten is food styling een belangrijk onderdeel. Oftewel; het stylen van je foto. In dit artikel geef ik je 5 tips om direct mee aan de slag te gaan.
Je kunt er voor kiezen om alleen, en echt alleen, je eten op de foto te zetten. Dus bijvoorbeeld alleen die taart of een kommetje soep. Maar heb je daarbij al eens aan je achtergrond/ondergrond gedacht? Ook dát hoort bij de styling van je foto.
Stylen kun je zo uitgebreid of zo minimalistisch doen als je zelf wilt. Ik heb zelf heel lang een minimalistische stijl gehad met maar een beetje aankleding om het gerecht heen. De laatste tijd ben ik dat wat meer aan het uitbreiden. Je kunt op die manier een verhaal vertellen met je foto én deze wordt soms ook gewoon net iets mooier en spannender om naar te kijken.
In andere gevallen kies ik wel nog voor minimale styling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan deze carrotcake; die is van zichzelf gewoon al sexy en heeft weinig extra’s nodig. Het is dus echt afhankelijk van wat je op de foto zet én hoe je dit gaat doen. ls ik had gekozen om de carrotcake niet aan te snijden had ik er waarschijnlijk wel meer aankleding bij gebruikt.
Tip 1: Uitstraling
De belangrijkste tip; bedenk van tevoren wat je wilt dat jouw foto uitstraalt. Zoek eventueel voorbeelden op Pinterest van plaatjes die je helemaal geweldig vindt en ga daarmee aan de slag. Waarom vind je juist die foto zo mooi? Door de kleuren, aankleding, props of een mix van allemaal? Probeer zelf een soortgelijke uitstraling na te maken met de middelen die je hebt. (Kopieer uiteraard niet de foto, maar maak het je eigen)
Door van te voren goed na te denken over wat je wilt met je foto, is het op het moment dat het zover is veel makkelijker. Je hebt dan al een plaatje in je hoofd om mee aan de slag te gaan. Zelf doe ik dit vaak voordat ik ga koken of terwijl ik sta te koken, ik probeer te visualiseren hoe ik wil dat de foto eruit komt te zien.
Tip 2: Onder- en achtergronden
Je onder- en/of achtergrond pas je aan op de uitstraling die je foto gaat hebben. Kies voor licht, donker of wellicht juist kleurrijk. Zoals je in dit artikel (bij punt 3) kunt zien kan het ook zo zijn dat je na het maken van de foto van gedachten veranderd. Ik begon met een donkere ondergrond die ik uiteindelijk toch veranderde naar een lichte achtergrond. Beide foto’s vind ik mooi, maar soms past het één qua uitstraling net iets beter bij je gerecht. Ben dus niet bang om soms alles te veranderen.
Kijk eens rond in huis, heb je wellicht een mooie tafel, vloer of kast die je hiervoor kunt gebruiken? Uiteraard kun je ook onder- en achtergronden kopen, denk aan hout, steigerhout, bakplaten, behang, tegels of speciale foto backdrops die je online koopt. Ik zal binnenkort een uitgebreid artikel schrijven over de onder- en achtergronden die ik gebruik, daar krijg ik namelijk altijd veel vragen over.
Tip 3: Props
Oftewel, wat leg je er nog bij? Hiermee kleed je de foto verder aan, want het komt eigenlijk bijna nooit voor dat er geen props gebruikt worden.
Denk bijvoorbeeld aan een houten plank, servet, bestek, glazen, peper- en zoutvaatje, bakplaten of pannen. Meestal heb je zelf al wat in huis, maar hoe meer foto’s je gaat maken hoe meer props je zult gaan verzamelen. Zo heb ik een bak vol bestek, een halve kast vol servetten en doekjes, veel servies (en dan van het meeste maar 1 of 2), veel kommetjes en verschillende ondergronden. Uiteraard alles in verschillende kleuren en vormen.
Al deze props kun je kopen in elke winkel waar ze servies hebben, maar de kringloop winkel heeft vaak ook geweldige schatten. Of wat denk je van een rommelmarkt?
Tip 4: Ingrediënten
Met ingrediënten kun je een perfect verhaal vertellen. Kruiden en specerijen staan mooi op de achtergrond, dat partje citroen komt uit een hele citroen die het goed doet op de foto en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Strooi eens wat kerriepoeder (als dat een ingrediënt van je gerecht is) of andere specerijen over je ondergrond, wedden dat dat een mooi effect geeft?! Sesamzaadjes, pijnboompitten die “per ongeluk” naast je bord zijn gevallen zien er ook altijd mooi uit. Pas hier wel altijd mee op, zorg dat het niet een overvloed is aan hoopjes pitjes etc. Probeer ze ook echt nonchalant te laten vallen, dat ziet er vaak zoveel mooier uit.
Tip 5: Kijkrichting / welke hoek?
Als je gaat stylen houd dan ook rekening met de kijkrichting, oftwel de hoek waarin de foto wordt gemaakt. De 3 meest voorkomende hoeken voor eten zijn:
- bovenaf; zoals een flatlay.
- schuin van voren; alsof je aan tafel zit en zo aan kunt vallen.
- recht van voren; dit is bijvoorbeeld bij hoge taarten erg mooi.
Eigenlijk ga je ook echt anders stylen voor verschillende hoeken. Wil je op je foto een hoge fles of karaf? Dat ziet er op een flatlay waarschijnlijk niet mooi uit, terwijl dit het juist bij een foto recht van voren wel heel erg goed doet. Allemaal dingen om rekening mee te houden dus!
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om dingen wat te verplaatsen als je gaat fotograferen uit meerdere hoeken. Zo maak ik voor opdrachtgevers foto’s uit verschillende hoeken, dus dan moet ik af en toe wel wat aanpassen zodat de foto er mooi uit ziet.
En nu; aan de slag!
Zo, nu heb ik je mijn 5 belangrijkste tips voor food styling gegeven. Als het goed is weet je nu ook hoe je zelf aan de slag kunt gaan en waar je mee “moet” beginnen. Natuurlijk werkt iedereen anders, maar met deze 5 tips maak je een vliegende start. Wil je nog meer lezen over food fotografie, dan vind je wellicht dit artikelen over de 5 do’s & don’ts van food fotografie ook interessant.
Heb je nu na het lezen nog vragen of andere tips? Laat hieronder dan vooral een reactie achter of stuur me een mailtje!
Dit artikel verscheen voor het eerst op (mijn andere website) FoodQuotes op 07-11-2018, alle informatieve artikelen zijn overgezet naar deze website.