Wil jij de mooiste food foto’s maken maar vind je het lastig om te bepalen wat de beste foto achtergronden voor food fotografie zijn en waar je die kunt vinden? Dan is dit artikel wat voor jou! Ik vertel je meer over mijn absolute favorieten, waar je ze koopt óf hoe je ze eventueel zelf maakt!

Toen ik net begon met het fotograferen van mijn eten/gerechten was dat vaak met de tafel als achtergrond. Nu hebben wij een best mooie tafel met verschillende kleuren en die doet het gelukkig erg goed op foto’s. Maar op een gegeven moment wil je meer en ga je dus op zoek naar de beste foto achtergronden. In dit artikel deel ik met je wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren wat goed werkt op foto’s voor mijn food fotografie.

Zelf kopen of zelf maken?

Eigenlijk heb je twee keuzes als het komt op de achtergronden; je kunt ze kopen of zelf maken. Je kunt natuurlijk kant-en-klare achtergronden online kopen, deze zijn vaak wat prijziger maar wel van goede kwaliteit waar je ook lang plezier van zult hebben. Uiteraard zijn er ook goedkopere opties! Hiervoor moet je soms wel iets verder nadenken dat je standaard vinyl ondergrondje. Maar uiteraard vind je hieronder in de lijst al mijn tips!

Persoonlijk denk ik trouwens dat een mix tussen deze twee opties de beste way-to-go is. Koop enkele mooie achtergronden en maak er een aantal zelf. Zo heb je altijd de keuze tussen verschillende opties en heeft elke foto weer een compleet andere look. Alle opties die je hieronder ziet zijn achtergronden die ik zelf gebruik voor mijn foto’s.

Foto met een vinyl achtergrond
Foto met een vinyl achtergrond

1. Vinyl achtergronden

Zelf werk ik pas sinds kort met achtergronden van vinyl. Het voordeel van vinyl is dat je het makkelijk kunt schoonmaken en dat is wel echt een win als foodblogger. Vaak knoei ik namelijk met het eten en soms doe je dat ook expres, wel zo fijn als je daarna je achtergrond ook weer mooi schoon kunt maken!

Vinyl fotoachtergronden koop ik zelf bij www.fotoachtergronden.nl. Ze hebben vele verschillende prints beschikbaar, in verschillende formaten én van verschillende kwaliteiten. Ze hebben echt onwijs veel verschillende prints dus ik denk zeker dat er ook iets voor jou tussenzit. Je hebt ze binnen een week in huis.

Ik heb zelf 2 duo achtergronden van 1 bij 1 meter. Ik ben expres voor een grotere achtergrond gegaan dan dat ik normaal gebruik, omdat je nooit weet wanneer dat een keer van pas komt. Het voordeel van de duo optie, is dat je deze tweezijdig bedrukt worden. Je hebt dus 2 achtergronden in 1 klap!

Deze foto is gemaakt met een achtergrond van behang en een oude metalen bakplaat.

2. Behang achtergrond

Behang werkt naar mijn idee echt perfect als achtergrond! Het is licht van gewicht, makkelijk op te bergen en als je goede kwaliteit kiest ook redelijk goed schoon te houden. Daarnaast is behang goed verkrijgbaar en in verschillende prijsklassen. Kies je voor een goedkoper papieren behang, dan moet je er wel rekening mee houden dat je er dus geen water of andere vloeistoffen op kunt knoeien.

Je kunt je behang kopen bij elke grote bouwmarkt. Mijn advies is om te gaan voor de bijna effen behangetjes met wat structuur of behang met een hout/tegel/bakstenen look. Ga niet voor de bloemetjes en de bijtjes als je eten gaat fotograferen, dat is als ondergrond voor je foto’s niet de beste keuze.

Zelf koop ik mijn behang altijd via www.kleurmijninterieur.nl, het is een winkel in Eindhoven maar ze hebben ook een webshop. Ze hebben onwijs veel verschillende soorten behang beschikbaar (ongeveer 1000 op voorraad) én ze verkopen per meter! Dat is natuurlijk ideaal als je een foto achtergrond zoekt, want eigenlijk heb je ook niet meer nodig dan die meter.

Je kunt ervoor kiezen om het behang op een stuk karton te plakken, dan heb je handzame platen, of ze te bewaren als rol. Ik gebruik zelf een mix van deze twee opties. De platen zijn vooral erg makkelijk omdat je ze zo als achter- en ondergrond kunt gebruiken.

Deze foto is gemaakt met een achtergrond van een oud metalen dienblad.

3. Oude metalen bakvormen/platen

Oude metalen bakvormen/dienbladen/bakblikken/dienbladen of platen zijn echt geweldig mooi als achtergrond! Vooral als ze veel gebruikt zijn en wat gebruikerssporen hebben dan hebben ze onwijs veel karakter. Ik heb 3 verschillende die ik vaak gebruik en hier wordt ik elke keer weer blij van!

Dit soort dingen kunnen soms wat lastiger zijn om te vinden, vooral omdat je juist op zoek bent naar verweerde exemplaren. Vind je nu een hele mooie? Niet getreurd, gewoon lekker buiten leggen! Niet perse in de regen want sommige gaan dan roesten, tenzij je juist voor die look gaat.

Waar je deze vormen vindt? Denk aan de kringloop, op vlooien- en rommelmarken, marktplaats en soms online! Zo heb ik een webshop gevonden waar ik nu tot 2 keer toe geweldige mooie exemplaren heb kunnen scoren. Die wil ik je dus zeker ook niet onthouden, dus neem een kijkje bij Home Fourteen

4. Houten planken

Hout als achtergrond kan geweldig mooi zijn voor foto’s. Je kunt hiervoor uiteraard voor elk soort/kleur hout kiezen net als de formaten. Elk soort hout en verwerking daar van heeft z’n eigen unieke look, kies hierin dus zeker voor je eigen favorieten. Of liever nog favorieten zodat je verschillende opties hebt.

Mooi houten ondergronden zijn;

  • Steigerhout (bewerkt/onbewerkt)
  • Planken en latjes (bewerkt/onbewerkt)
  • (Oude) kaasplanken
  • Snijplanken
  • Serveerplanken
  • Etcetera…

food fotografie achtergronden
Hout op hout voor deze foto

5. Tegels/stenen

Zelf gebruik ik deze mogelijkheid helemaal niet, maar met tegels en stenen kun je uiteraard ook hele mooie achtergronden maken. Denk aan grote badkamer tegels of eventueel kleinere die je in verband legt.

Zelf gebruik ik deze optie niet omdat ik tegels nu eenmaal gewoon te zwaar vind. Ik ga zelf graag voor handzame achter- en ondergronden die ik zonder al teveel moeite kan gebruiken. Maar dat neemt niet weg dat het wel echt ongelofelijk mooi kan zijn! Dus heb je nog een tegel over na het aanpakken van de badkamer of het betegelen van de tuin. Bewaar ze zeker!

Nu zou je er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om gewoon jouw foto’s in de badkamer te maken, mocht je daar mooie tegels hebben liggen. Wellicht dat ik dat zelf ook eens moet proberen 😉 .

6. Creatief met andere materialen

Uiteraard zijn er nog zoveel meer materialen die je als achtergrond kunt gebruiken! Zoals ik deed bijvoorbeeld op de foto hieronder; hier gebruikte ik schelpenzand en een mooi kleed om een echt zomers gevoel te creëren.

Een mix van verschillende materialen, ook de materialen die ik al eerder hierboven noemde zijn vaak mooi voor foto’s. Denk aan behang met een metalen plaat/houten plank. Laagjes maken een foto vaak spannender om naar te kijken!

fotografie achtergrond
Schelpenzand en een mooi kleed als achtergrond.

Wat is de beste foto achtergrond voor jou?

Zo, nu weet je wat mijn favoriete foto achtergronden zijn om te gebruiken voor mijn foto’s. Uiteraard wil ik je hiermee inspiratie geven om zelf ook op zoek te gaan naar pareltjes! En probeer vooral dingen uit, want niemand is hetzelfde en wat ik onwijs (of minder) mooi vind werkt voor jou wellicht juist niet of wel. Veel proberen en experimenteren is het antwoord!

Ik ben ook eigenlijk wel benieuwd of jij wellicht nog goede tips hebt die ik niet heb genoemd? Heb je al een favoriet die je vaak gebruikt? Heb je dé winkel waar je jouw pareltjes koopt (over verkoopt) en wil je die delen? Laat het vooral weten in de reacties!

Pin dit artikel om het later nog eens terug te lezen!

Dit artikel verscheen voor het eerst op (mijn andere website) FoodQuotes op 27-09-2019, alle informatieve artikelen zijn overgezet naar deze website.