Vorige week werd een recept van mijn andere website (FoodQuotes) opeens wel heel erg vaak bezocht. Het viel me op omdat dat recept 9000 kliks op een dag kreeg, en dat meerdere dagen achter elkaar. Uiteindelijk kwam ik op 23.000 klinkt in 3 dagen. Uiteraard ging ik uitzoeken waar dat verkeer vandaan kwam, maar van GA4 werd ik helaas niks wijzer. Van Gabriella van de SEOschool kreeg ik de tip om via Google Search Console te kijken of het wellicht van Google Discover vandaan kwam; en ja hoor! Dat was het dus!

Daarom ben ik er meteen even ingedoken. Want wat is Google discover en hoe werkt het? Heb je invloed op hoe je daarin verschijnt? Of kun je dat bijvoorbeeld zelf aanvragen? Want dit wil ik natuurlijk graag vaker!

Helaas ben ik er al achter gekomen dat je niet standaard kunt zorgen dat je artikelen/blogs daarin verschijnen. Uiteraard kun je wel optimaliseren!

Wat is Google Discover?

Google Discover is een krachtige en gepersonaliseerde contentontdekkingstool die wordt aangeboden door ’s werelds meest populaire zoekmachine, Google. Deze functie stelt gebruikers in staat om relevante en boeiende content te ontdekken op basis van hun interesses, zoekgeschiedenis en online gedrag, zonder dat ze actief naar iets hoeven te zoeken. Google Discover is beschikbaar op zowel mobiele apparaten als de desktopversie van Google, en het is ontworpen om gebruikers te helpen de meest recente en boeiende informatie te vinden die aansluit bij hun interesses.

Hoe werkt het?

Het algoritme van Google Discover gebruikt verschillende factoren om de meest relevante content voor elke gebruiker te selecteren. Enkele van de belangrijkste elementen die bij dit proces betrokken zijn, zijn:

 1. Zoekgeschiedenis: Google houdt rekening met de zoekopdrachten die je in het verleden hebt uitgevoerd en de websites die je hebt bezocht. Op basis hiervan probeert het algoritme te begrijpen welke onderwerpen je interesseren.
 2. Locatie: Google kan je huidige locatie gebruiken om lokaal relevante informatie en nieuws weer te geven.
 3. Interesses: Het algoritme analyseert je interacties met Google-producten zoals Google Zoeken, Google Nieuws en YouTube om je interesses beter te begrijpen.
 4. Tijdlijn: Google Discover toont ook recente informatie en nieuwsartikelen om ervoor te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.
 5. Nieuws en trends: Het algoritme detecteert populaire nieuwsberichten en trends die mogelijk van belang zijn voor jou.
google discover

Hoe toegang krijgen tot Google Discover?

Om toegang te krijgen, hoef je alleen maar de Google-app te openen op je mobiele apparaat en naar het startscherm te vegen. Je zult een feed met aanbevolen artikelen, nieuws en andere content te zien krijgen op basis van je interesses en online gedrag. Op de desktopversie van Google kun je naar de Google-startpagina gaan en inloggen op je Google-account om toegang te krijgen tot een vergelijkbare feed.

De voordelen

Het biedt verschillende voordelen voor gebruikers, waaronder:

 1. Relevantie: Het toont content die specifiek is afgestemd op jouw interesses, waardoor je waardevolle informatie kunt vinden zonder zelf te hoeven zoeken.
 2. Diversiteit: Je krijgt toegang tot een gevarieerde reeks content, waaronder nieuws, artikelen, video’s en meer, wat je horizon verbreedt.
 3. Actualiteit: Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in jouw interessegebieden.
 4. Gebruiksgemak: Het is een handige manier om snel nieuwe content te ontdekken zonder door zoekresultaten te bladeren.

Google Discover is een krachtige tool om op de hoogte te blijven van onderwerpen die jou interesseren en om nieuwe informatie te ontdekken. Het algoritme is voortdurend in ontwikkeling om gebruikers een nog betere ervaring te bieden, waardoor het een waardevolle aanvulling is op de reeks services die Google aanbiedt.

google discover

Hoe zet je het in voor je Bedrijf of Blog

Google Discover biedt niet alleen voordelen voor individuele gebruikers, maar het kan ook een waardevol hulpmiddel zijn om de zichtbaarheid van je bedrijf of blog te vergroten. Hier zijn enkele manieren waarop je Google Discover effectief kunt benutten:

 1. Optimaliseer je Content: Om op te vallen in Google Discover, moet je zorgen voor hoogwaardige, informatieve en boeiende content. Dit betekent dat je artikelen, blogposts en andere inhoud moet schrijven die relevant is voor je doelgroep en hun interesses. Houd ook rekening met de meest recente trends en actualiteiten in jouw vakgebied.
 2. Gebruik Hoogwaardige Afbeeldingen: Afbeeldingen spelen een cruciale rol in Google Discover. Zorg ervoor dat je aantrekkelijke en relevante afbeeldingen gebruikt die je content ondersteunen. Het gebruik van visueel aantrekkelijke afbeeldingen kan je content aantrekkelijker maken voor gebruikers.
 3. Optimaliseer de Titels en Samenvattingen: De titel en samenvatting van je content zijn de eerste dingen die gebruikers zien. Zorg ervoor dat ze pakkend zijn en de kern van je artikel of blogpost weerspiegelen. Een goede titel en samenvatting kunnen gebruikers aanmoedigen om door te klikken naar je website.
 4. Implementeer Structuur in je Content: Maak gebruik van duidelijke koppen en subkoppen om je content gemakkelijk scanbaar te maken. Dit helpt gebruikers om snel te begrijpen waar je artikel over gaat.
 5. Zorg voor Snelheid en Mobiliteit: Zorg ervoor dat je website snel laadt en goed werkt op mobiele apparaten. Google waardeert mobielvriendelijke websites en zal eerder content van zulke sites aanbevelen.
 6. Gebruik Hoge Autoriteit Websites: Als je links naar je content hebt van websites met een hoge autoriteit en reputatie, vergroot dit de kans dat je content wordt weergegeven in Google Discover.
 7. Monitor de Prestaties: Google Analytics en andere tools kunnen je helpen de prestaties van je content in Google Discover te volgen. Dit kan je inzicht geven in welke soorten content goed presteren en welke aanpassingen nodig zijn.

Het gebruik van Google Discover als onderdeel van je contentstrategie kan je helpen om een breder publiek te bereiken, meer verkeer naar je website te leiden en je merkbekendheid te vergroten. Het is echter belangrijk om geduldig te zijn, aangezien het algoritme van Google Discover zich aanpast aan de voorkeuren van gebruikers en het enige tijd kan duren voordat je zichtbare resultaten ziet. Het creëren van waardevolle en boeiende content blijft de sleutel tot succes op dit platform.

Bewaar dit artikel over Google Discover op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

google discover