Als ondernemer/blogger en Pinterest-enthousiasteling begrijp je dat het creëren van opvallende pins essentieel is om op te vallen in de overvloed aan visuele content op Pinterest. In dit artikel deel ik 5 afbeeldingen tips voor Pinterest waarmee je je afbeeldingen naar een hoger niveau tilt en de aandacht van je doelgroep vasthoudt.

Pinterest is een visueel ontdekkingsplatform. Gebruikers scrollen door een eindeloze stroom aan afbeeldingen, op zoek naar inspiratie en iets wat hun aandacht trekt. Hier begint de reis van je pin. Het gaat niet alleen om het delen van informatie; het draait om het vertalen van die informatie in een afbeelding die de aandacht trekt, waar jouw doelgroep op wil klikken en wat ze eventueel willen opslaan op hun profiel.

Mijn 5 tips voor opvallende afbeeldingen op Pinterest;

 1. Wees uniek
 2. Kleur & contrast
 3. Leesbare tekst
 4. De juiste afmeting
 5. Optimaliseren

1. Wees uniek in je ontwerp

Ga voor originaliteit. Vermijd het gebruik van afbeeldingen die op veel andere pins te vinden zijn. Investeer tijd in het maken van unieke, opvallende visuals die je boodschap onderstrepen. Of het nu gaat om een inspirerende quote, een informatieve grafiek of een productfoto, zorg dat het authentiek is.

Het liefste gebruik je eigen foto’s, maar stockfoto’s werken uiteraard ook prima. Wat ik wel zou willen tippen bij stockfoto’s: gebruik een uitsnede/niet de hele foto.

2. Speel met kleur en contrast

Kleuren hebben de kracht om emoties op te roepen. Ontdek het palet dat past bij de sfeer van je blog of de boodschap van je pin. Contrast kan ook een enorm verschil maken. Zorg dat je afbeeldingen helder en aantrekkelijk zijn, zelfs op een klein scherm.

Tip: gebruik kleuren die passen bij je merk/logo/blog. Of pak een felle contrast kleur en pas die overal toe. Zelf probeer ik altijd dezelfde tinten te gebruiken voor tekstvlakken en tekst, qua afbeeldingen kies ik graag voor iets in contrast met de tekst.

Hieronder twee voorbeelden van mijn Pinterest afbeeldingen (1 van deze website en 1 van FoodQuotes).

3. Leesbare tekst

Als tekst een rol speelt in je pin, zorg dan dat het leesbaar is, zelfs op een kleiner formaat. Kies duidelijke lettertypen en houd de tekst beperkt tot de essentie. Maak je punt krachtig en duidelijk!

Tip: zorg dat de tekst op een logische plek wordt afgebroken als het meerdere zinnen zijn!

4. Afmetingen doen ertoe

Pinterest-pins hebben een verticale oriëntatie en een bepaalde lengte-breedteverhouding die goed werkt. Zorg ervoor dat je pins voldoen aan deze richtlijnen om optimaal weer te geven op de platformfeed.

De beste afmeting voor Pinterest is 1000×1500 pixels (breedte x hoogte). Ik heb een artikel met alle afmetingen voor afbeeldingen op Pinterest online staan. Handig om als leidraad te gebruiken!

5. Test en optimaliseer

Niets is statisch in de wereld van Pinterest. Experimenteer met verschillende ontwerpelementen en houd bij wat wel en niet werkt. Gebruik Pinterest analytics om te zien welke pins de meeste betrokkenheid genereren en pas je strategie eventueel aan.

Ik probeer wel altijd een tijdje vast te houden aan dezelfde kleuren en ontwerp. Geef het de kans om zichtbaar te zijn, Pinterest heeft namelijk altijd even nodig om op stoom te komen.

2024 Pinterest Planner

  Je schrijft je in voor mijn mailinglijst. Je kunt je uiteraard op elk moment uitschrijven.

  En nu, aan de slag met de afbeeldingen!

  Nu heb je mijn 5 beste tips voor het maken van de mooiste afbeeldingen op Pinterest die opvallen! Zorg voor unieke content die echt in het oog springt bij jouw doelgroep, blijf ook vooral de statistieken in de gaten houden om te zien wat het beste werkt. Tijd om aan de slag te gaan en het ook daadwerkelijk toepassen voor jouw Pinterest account.

  Bewaar dit artikel over succesvolle emails schrijven op Pinterest!

  Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden! Zo kun je het later makkelijk terug lezen en ook anderen inspireren.

  afbeeldingen op pinterest