Wist je al dat je binnen Pinterest op verschillende manieren kunt zoeken? De Pinterest lens is echt een geweldige manier om jouw inspiratie te vinden, alleen valt het mij op dat de meeste mensen deze zoekfunctie nog niet écht kennen en gebruiken. Vandaag vertel ik je er meer over en uiteraard laat ik je meteen zien hoe het werkt.

De standaard zoekfunctie binnen Pinterest ken je waarschijnlijk wel, je typt in de zoekbalk in waarnaar je op zoek bent en drukt op enter. Voordat je op enter drukt krijg je ook nog een aantal andere suggesties te zien waar andere pinners veel op zoeken. Maar daarnaast kun je dus ook zoeken met de Pinterest lens; een beetje een ondergeschoven kindje (voor mijn gevoel) maar juist als je op zoek bent naar specifieke inspiratie is het echt een krachtige manier om te zoeken!

Zo werkt Pinterest lens

In het kort; het werkt door je camera te gebruiken of door een specifiek deel van een bepaalde pin te kaderen en op die manier te zoeken binnen Pinterest. Deze zoekfunctie werkt alleen met je mobiele telefoon.

Stel, je ontmoet iemand die een outfit aanheeft die je helemaal geweldig vindt, of je komt in een restaurant en daar hangt een klok die jij wel zou willen kopen. Dan gebruik je dus Pinterest lens! Maak een foto en kom erachter hoe jij deze look kunt creëren of vind het artikel (en vergelijkbare) en kom er meteen achter waar je deze kunt aanschaffen.

Je kunt live foto’s maken en meteen de artikelen/pins pinnen op je eigen borden. Maar je kunt ook een foto maken en die later uploaden in de Pinterest lens, dat heeft hetzelfde resultaat. Ideaal als je bijvoorbeeld een middag gaat shoppen op een woonboulevard. Maar foto’s van wat je geweldig vindt, eenmaal thuis selecteer je ze in je Pinterest lens en je kunt zo je inspiratie bord vullen. Ik ben echt fan!

Kijk maar eens hieronder; ik maakte een foto van een deel van mijn woonkamer, met kat uiteraard. Meteen krijg ik een flink aantal suggesties en die kan ik dan dus mooi pinnen op 1 van mijn borden. Of wat denk je van het voorbeeld met de outfitfoto? Heerlijk toch?!

Pinterest lens
Pinterest lens

Zo gebruik je zelf Pinterest lens

En nu wil je natuurlijk zelf ook aan de slag toch? Het is onwijs makkelijk en hieronder laat ik je precies zien hoe je er mee aan de slag gaat.

  1. Open je Pinterest app en klik op het vergrootglas.
  2. Klik rechtsboven op het camera-icoontje.
  3. Automatisch wordt nu je camera geopend en kun je een foto maken, linksonder kun je een foto kiezen uit je fotogallerij.
  4. Maak een foto of upload een foto en Pinterest gaat voor je zoeken! Onmiddellijk krijg je een tab met gerelateerde pins te zien, nu kun je dus de pin die het beste past bij jouw zoekopdracht pinnen op 1 van je eigen borden.

Als je eenmaal de Pinterest lens functie hebt gebruikt kun je ook je voorgaande zoekopdrachten makkelijk terugvinden. Geen probleem dus als je vergeten bent 1 van deze foto’s op te slaan! Herhaal daarvoor bovenstaande stappen tot en met nummer 3. Maar klik daarna op het klokje rechtsboven, je komt nu bij de foto’s uit die je eerder gemaakt hebt.

Overigens zijn ze bij Pinterest nog veel meer gave functies aan het uitrollen die te maken hebben met deze manier van zoeken. In Amerika kunnen ze nu bijvoorbeeld make-up uitproberen voordat je het koopt; via de Pinterest lens, bij producten en via zoekfuncties. Je kunt je huidkleur selecteren en vervolgens kijken hoe het bij je staat. En omdat Pinterest gelooft dat iedereen mooi is zoals ze zijn (hallelujah voor dit!) wordt er geen rare filter gebruikt waardoor je er niet meer als jezelf uitziet.
Vervolgens kun je hiervan een foto maken en dit opslaan op 1 van je borden óf meteen de producten kopen. Ik denk dat dit voor vele beauty merken echt een geweldige tool gaat worden! Iets om in de gaten te houden!

Hoe Pinterest lens zakelijk voor je kan werken

Al met al vind ik het dus onwijs belangrijk dat je Pinterest op de juiste manier zakelijk inzet; voor het verkrijgen van meer online (en online) zichtbaarheid. Pinterest lens kan dus voor jou en je website/bedrijf onwijs interessant zijn!

Zorg voor een duidelijke en goede omschrijving, voeg de juiste hashtags toe en dan vinden mensen jou ook als ze de Pinterest Lens gebruiken! Daarbij is het uiteraard ook zo dat Pinterest een slimme zoekmachine is, dus deze zal ook de inhoud van de foto vergelijken.

Pin dit artikel om het later nog eens terug te lezen!

Dit artikel verscheen voor het eerst op (mijn andere website) FoodQuotes op 20-02-2020, alle Pinterest artikelen zijn overgezet naar deze website.