E-mailmarketing is geen ‘one-size-fits-all’ benadering. Iedere mailinglijst is anders en wat voor de een werkt zal voor de ander misschien iets aangepast moeten worden. Maar sommige dingen werken wel hetzelfde! Zoals het bouwen van een goede mailinglijst. Het geheim van betrokkenheid en conversies ligt in het begrijpen van je publiek en het leveren van inhoud die voor hen relevant is. Hierbij komt ook de magie van segmentatie om de hoek kijken. In dit artikel vertel ik je meer waarom je je mailinglijst zou moeten segmenteren en hoe je het doet.

Waarom je mailinglijst segmenteren?

Segmentatie betekent je publiek opsplitsen in specifieke groepen op basis van gemeenschappelijke kenmerken. Of het nu gaat om demografie, gedrag of voorkeuren, deze strategie stelt je in staat om gerichte en relevante e-mails te versturen. Waarom is dit zo cruciaal?

 • Personalisatie op maat: Segmentatie stelt je in staat om gepersonaliseerde inhoud te leveren die aansluit bij de specifieke behoeften van elke groep. Hierdoor voelen je abonnees zich begrepen en gewaardeerd. Als jij een vegan alleen maar recepten met vlees gaat sturen zal het niet lang duren voordat diegene zich uitschrijft van jouw mailinglijst.. of nog erger: jouw mailtjes niet meer opent. (lees het artikel over cold subscribers en waarom je die niet wil!)
 • Verhoogde betrokkenheid: Als je de juiste boodschap naar het juiste segment stuurt, neemt de kans op betrokkenheid toe. Relevantie stimuleert lezers om te openen, klikken en zelfs converteren.
 • Verbeterde klantloyaliteit: Door inhoud te bieden die aansluit bij de interesses van je abonnees, creëer je een langdurige relatie. Tevreden klanten blijven terugkomen voor meer en worden jouw grootste cheerleaders.
waarom je mailinglijst segmenteren?

Hoe kun je Segmenteren?

 • Voorkeuren en Interesses: Vraag je abonnees naar hun voorkeuren en interesses. Op basis van hun antwoorden kun je gerichte inhoud creëren die perfect aansluit. Deze heeft mijn absolute voorkeur. Gewoon vragen! Heb je interesse in? Wil je meer leren over onderwerp x? Etc.
 • Demografie: Groepeer op basis van leeftijd, geslacht, locatie, of andere demografische gegevens. Dit maakt het mogelijk om gerichte campagnes te voeren die aansluiten bij specifieke doelgroepen.
 • Gedragssegmentatie: Analyseer het gedrag van je abonnees. Welke pagina’s bezoeken ze? Welke producten bekijken ze? Deze inzichten helpen bij het versturen van e-mails die naadloos aansluiten op hun interacties. Zo kun je mensen naar een specifieke groep laten gaan als ze op een bepaalde link klikken.

Gids: Zo bouw je een goede mailinglijst

Ik stuur je mijn gratis gids en leer je waarom het belangrijk is en hoe je een goede mailinglijst bouwt!

Daarnaast blijf je op de hoogte van updates en andere nieuwe ontwikkelingen.

  Vergeet niet het eerste mailtje te bevestigen, daarna ontvang je de gids.

  Heel belangrijk bij een goede lijst:

  • Begrijp je doelgroep: Voer grondig onderzoek uit om de verschillende aspecten van je doelgroep te begrijpen. Wat drijft hen? Waar zijn ze naar op zoek?
  • Gebruik een krachtige e-mailmarketingtool: Maak gebruik van e-mailmarketingtools met krachtige segmentatie functies. Deze maken het gemakkelijk om groepen te creëren en gerichte campagnes te lanceren. Bij elk fatsoenlijk mailprogramma moet het mogelijk zijn om mensen te segmenteren, bepaalde tags mee te geven en/of in specifieke groepen op te delen.
  • Meet en optimaliseer: Analyseer de prestaties van je e-mails. Wat werkt goed? Wat kan worden verbeterd? Blijf optimaliseren voor continue groei.

  Daarom dus segmenteren!

  Segmentatie is niet alleen een slimme strategie; het is de ruggengraat van effectieve e-mailmarketing. Het stelt je in staat om op een persoonlijke en gerichte manier met je publiek te communiceren, wat resulteert in betrokkenheid, tevredenheid en uiteindelijk, conversies.

  Bewaar dit artikel je mailinglijst segmenteren op Pinterest!

  Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden zodat je het later nog eens terug kunt lezen en om anderen te inspireren.

  waarom je mailinglijst segmenteren?