In de wereld van constante prikkels en afleidingen is productiviteit een kostbaar goed geworden. Maar wat als ik je vertel dat er een eenvoudige methode is om je focus te maximaliseren en je taken efficiënter af te handelen? Welkom bij de 25-5 regel, een bewezen strategie die je helpt om in korte, doelgerichte periodes te werken en je productiviteit te verhogen.

Zelf werk ik al jaren zo. Heel eerlijk: ik ben makkelijk afgeleid… door m’n telefoon, even snel iets opzoeken tussendoor of (omdat ik thuis werk) iets in huis. Daarom ben ik dus in blokken gaan werken. 25 Minuten met volle focus aan 1 taak werken en dan 5 minuten rust. In die 5 minuten kan ik even een kopje koffie zetten, m’n telefoon pakken of wat anders doen. Daarna pak ik nog een keer 20 minuten focus. Dit herhaal ik een aantal keer per dag.

Is voor jou 5 minuten pauze te kort? Verleg het dan en maak er 20-10 van. Dus 20 minuten vol focus werken en 10 minuten rust. Probeer wel eerlijk naar jezelf te zijn: is het echt te kort? Of heb je gewoon zin om even niks te doen?

De essentie van de 25-5 regel

  1. Focus in korte burst: De kern van deze regel is eenvoudig maar krachtig. Werk gedurende 25 minuten onafgebroken aan één specifieke taak, zonder afgeleid te worden.
  2. Korte pauzes: Na elke focusperiode geniet je van een welverdiende pauze van 5 minuten. Dit is de tijd om even op adem te komen, je gedachten te verfrissen en jezelf klaar te stomen voor de volgende taak.

Waarom werkt het?

  1. Beheersbare tijd: De 25-5 regel maakt de tijd beheersbaar. Het idee van slechts 25 minuten toewijden aan een taak maakt het minder ontmoedigend, waardoor de drempel om te beginnen lager wordt.
  2. Behoud van concentratie: Onze concentratie heeft zijn limieten. Door korte, intensieve periodes van focus af te wisselen met korte pauzes, behoud je een hoog niveau van alertheid.

Hoe pas je werken in blokken toe?

  1. Taakselectie: Identificeer taken die in kortere tijdsbestekken kunnen worden voltooid. Dit kunnen zowel grote projecten als kleinere taken zijn. Natuurlijk kun je ook taken kiezen die wel langer duren, dan heb je meerdere blokken dat je aan dezelfde taak werkt.
  2. Gebruik een timer: Stel een timer in voor 25 minuten en werk gedurende die tijd ononderbroken. Een eenvoudige timer-app op je telefoon kan wonderen doen. Leg de telefoon omgedraaid op tafel (of een paar meter van je vandaan) zodat je niet geneigd bent om toch even je telefoon te pakken.

Voordelen van de 25-5 regel:

  1. Verhoogde productiviteit: Doordat je jezelf dwingt om in korte tijd effectief te werken, zal je productiviteit aanzienlijk toenemen.
  2. Minder overweldiging: Grote taken lijken minder ontmoedigend wanneer je ze in kleinere stukjes hakt. De regel helpt je om focus te behouden zonder je overweldigd te voelen.

Werk jij al met focusblokken?

Of je nu een ondernemer, blogger, of iemand bent die gewoon effectiever wil werken, de 25-5 regel biedt een eenvoudige en praktische benadering van productiviteit. Door je focus te bundelen en regelmatig korte pauzes te nemen, zul je merken dat je taken sneller afhandelt en je dag met meer voldoening afsluit.

Bewaar dit artikel over werken in blokken op Pinterest!

Bewaar dit op 1 van je Pinterest borden! Zo kun je het later makkelijk terug lezen en ook anderen inspireren.

werken in blokken